Zayıflamada Yemek Yerken Geliştirilecek 5 Alışkanlık

Zayıflama sürecinde beyninize kazınmasını sağlayacağınız iyi yeme alışkanlıkları ile hem düzenli kilo verir hem de verdiğiniz kiloyu uzun süre koruma garantisini de vücudunuza vermiş olursunuz.
1. Çok uzun süre aç bırakmak vücudu kilo almaya yönlendirir: Zayıflamak için açlığı tercih etmek ya da öğünler arasındaki mesafeyi 4 saatin üzerine çıkartmak ilk aylar değil ama onu takip eden zamanlarda metabolizmayı korumaya alarak kesinlikle zayıflamayı engellemektedir. Bu nedenle öğünler arasında 4 saati geçirmeden 3 ana 1 ara öğün düzeni ile kilo vermeyi öğrenmek gerekmektedir.
2. Öğünü her zaman benzer saatlerde yemek: İyi kilo vermek ve vücutta yağ depolarının daha düzenli erimesi için kahvaltıyı, öğle ve akşam yemeği saatlerini zayıflama boyunca benzer saatlerde yapmak gerekir. Çünkü öğünde aldığınız kaloriyi vücut bir sonraki gün aynı saatte yakmaya adapte bir mekanizma geliştirdiği için öğün saatlerinin benzer olması çok önemlidir.
3. Hızlı yemeği kesinlikle bırakmak: Araştırmalar şişman kişilerde hızlı yeme ile mide ve bağırsaklarda tokluk hormonlarının çalışmasının bozulduğunu ve doyma hissinin de ortadan kalktığını belirtiyor. Bu nedenle yemeğe başlandığında her ağza alınan lokmayı zayıflamak isteyen kişi için en az 15 kere çiğnemesi gerektiği vurgulanıyor. Eğer yavaş yeme alışkanlığı gelişirse mide ve bağırsaklardan tokluk hormonları normal vücut çalışma temposuna kendiliğinden dönebiliyor.
4. Yenilen yiyeceklerin kalorilerini öğrenmek: Zayıflamada temel konu vücuda alınan kalorinin kesinlikle kısıtlanmasıdır. Bu nedenle vücudun metabolizma hızını iyi bilmek gerekir ve haftada da en az 800 g ve 1 kg arasında verdirecek kaloriyi çok iyi planlamak gerekir. Eğer bu sihirli kaloriyi tam zayıflamaya yönelik olacak şekilde tüketmeye başlanır ve öğünlere bu kaloriler bölünürse zayıflamamak imkansız değildir. Araştırmalar kahvaltı öğününün ortalama 400, öğle öğününün 500 ve akşam öğününün 300 kaloriyi geçmemesi gerektiğini gösteriyor. Planlanacak ara öğünün kalorisi de 100 kaloriyi aşmamalıdır.
5. Doymuş yağları günlük yiyeceklerden arındırmak: Zayıflamanın en kolay ve hızlı yolu yiyeceklerdeki doymuş yani vücutta kilo vermeyi önleyen hatta metabolizmayı bozan yağlardan arındırılmasıdır. Az yağlı ve sağlıklı yağ seçimi yapmayı öğrenmek yaşla beraber erkekte belde, kadında hem bel hem de basende yağlanmayı önlemektedir. Zayıflarken de metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Katı yağlar hem görünürde tereyağı gibi ekmeğe sürüp, yemeklere koyduğumuz şekli ile tüketilir. Ayrıca yiyeceklerde gizli olarak da bulunur. Mesela birçok pastane ürünü katı yağ çeşitlerinden özellikle tereyağı ile yapılmaktadır. Bu yüzden mutfağınızdan tereyağı ve bunlarla yapılan tüm pastane ürünleri, hazır yiyecekleri kaldırmak zayıflamanızı kolaylaştıracaktır.

Burak UĞURLU 
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com

Yorumlar