Spirulina,mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. Mavi-yeşil renkli, mikroskobik ölçülerde, iplik (spiral) şeklinde bir alg’dir. Alkali sularda serbest yığınlar halinde bulunur (su yosunu). Eşeysiz olarak bölünerek çoğalırlar. Spirulina, bilinen protein kaynakları içerisinde en yüksek protein(%60-70) içeren doğal bir besindir. Vitaminler(provitamin A, B12) ve mineraller(Fe, Ca, Mg) ile doğal pigmentler(Yeşil Klorofil, fikosiyanin, karotenoidler) açısından da çok zengindir. Selüloz çeperinin olmamasından dolayı çok kolay sindirilebilir. Toksik özelliği yoktur. Çok zengin bir klorofil kaynağıdır. Bulunduğu su ortamını veya yetiştiricilik havuzlarını koyu mavi-yeşil renge çevirir. Protein, mineral ve vitaminler açısından zengin; bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
Spirulina içerik olarak dünyadaki en zengin besinlerden biridir. içerdiği protein, beta-karoten, klorofil, vitamin, gamma linoleik asit ve mineraller gibi beslenme öğeleriyle bilim adamlarını şaşırtmaktadır. En zengin B12 vitamini kaynaklarından biridir. Yapısında doğal karışık karoten ve xantophil phyto pigmentler taşır. Selüloz içermeyen zar duvarıyla kolaylıkla sindirilebilen bir yapıdadır. Spirulina'nın gücü yalnızca içerdiği maddelerden değil bu maddeler arasındaki sinerjiden de kaynaklanmaktadır. Bunun anlamı, Spirulina'nın içeriğinde bulunan maddelerin, bir araya gelerek daha büyük bir etki oluşturmalarıdır.
Bilindiği gibi güneş enerjisinin insan sağlığı üzerine vazgeçilmez etkileri vardır. Bu enerji taze sebzelerde, olgunlaşmış meyvelerde ve güneşte vardır. Spirulina'da ise güneş enerjisini başka hiçbir yerde bulunmayan enerjiye çevirecek bir güç merkezi bulunmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki Spirulina güneş enerjisi içeren en zengin kaynaklardan biridir. Bulunduğu su ortamını veya yetiştiricilik havuzlarını koyu mavi-yeşil renge çevirir.
Protein, mineral ve vitaminler açısından zengin; bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.
Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Gıda ve İlaç Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Spirulina’yı her yaş grubu için güvenli gıda olarak kabul etmiştir. Günümüzde NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından astronot gıdası olarak kullanılan bir besindir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) (1974): “Geleceğin en iyi gıdası”
ABD Gıda ve İlaç Bakanlığı (FDA) (1981): “En iyi besin takviyesi”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) (1993): “En iyi doğal besin”
Spirulina Avrupa’da, Amerika’da ve Uzakdoğu’da yıllardır kullanılan önemli bir besin takviyesidir. Dünyada 20’den fazla ülkede üretimi yapılmakta ve 75 civarı ülkede tüketilmektedir.
Artan dünya nüfusu ile sınırlı protein kaynakları sorun haline gelmekle birlikte Spirulina bu açığı kapatma yönünde çok önemli bir besin kaynağı olmaya aday bir yosun türüdür. Deniz yosunları özellikle Uzakdoğu ülkelerinde popüler gıdalar arasındandır. Batı ülkelerinde ise doğrudan insan gıdası olarak kullanılmakla birlikte bu bitkisel organizmalara olan ilgi son yıllarda daha da artış göstermekte; besleyici ve tedavi edici özellikleri nedeniyle deniz yosunlarının gıda olarak tüketimi de tercih edilir hale gelmektedir. Son yıllarda Spirulina yosun türünün kullanımı popüler hale gelmiştir.
Spirulina, mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türü olup; proteinler, minareler, b12, a, e, c vitaminleri, biotin, (multivitaminler) ve yağ asitleri açısından zengindir ve destekleyici olarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilen doğal bir besindir.
Spirulina düşük yağ ve kalorili, kolesterolsüz, bütün temel amino-asitleri içeren bir protein kaynağıdır. Şeker hastalığı ve anemi gibi hastalıklarla mücadelede ve hava kirliliğinin bünye üzerinde yarattığı zayıflatıcı etkilerin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağlar. Antioksidan unsurlar içerdiği için, yaşlanmanın yanısıra, kanser, artirit, katarakt gibi sağlık sorunlarının da temel bir faktörü oldukları düşünülen oksijen bazlı radikal hücrelere karşı da bağışıklık kazandırıcı etkisi bulunmaktadır. Dahası, Spirulinada bulunan gamma-linolenik asit yağ birikintilerinin çözülmesine yol açar, kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde yardımcı olur ve kötü kolesterolü düşürür. A.B.D. Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) Spirulinadaki sulfolipidlerin ayrıca HIV (AIDS)’e karşı da dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını açıklamıştır. Spirulina’nın düzenli dozlarda alınması anti-viral faaliyetleri hızlandırır, bağışıklık sistemlerini teşvik eder, böbrek toksisitesini azaltır ve radyasyon kaynaklı hastalıklarının şiddetini azaltır.
Hindistan’da en az 150 gün süresince yemeğe karıştırılmış olarak günde 1 gram Spirulina verilen 5000 okul öncesi çocukta vitamin A eksikliğinin % 80’den % 10’a düştüğü bildirilmektedir. Bu miktarın günlük β-Karoten (A vitamini) ihtiyacını karşıladığı bildirilmiştir.
Çin’de bir hastanede 2-6 yaşlarında ve beslenme bozukluğu, gece terlemesi, ishal ve kabızlık sorunları olan 26 çocuk 1,5 gram Spirulina, 12 gram arpa filizi, B1 vitamini ve çinko içeren diyetle kısa sürede düzelmiş, bunun sonucunda Spirulina’nın çocuklar için sağlıklı bir gıda olduğu belirtilmiştir. Ayrıca günlük alınan 3-6 tablet Spirulina, tokluk hissi vermede ve diyet süresince alınamayan besin elementlerinin karşılanmasında önemli rol oynamaktadır.
Spirulina dünyada bilim çevrelerince "Süper Gıda", "Mükemmel Gıda" ve "Mucize Gıda" olarak adlandırılan bir besindir. Dünya üzerinde birçok ülkede yıllardır güvenle kullanılan bir besindir. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlerin de "Spirulinanın çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı bir besin kaynağı" olduğuyla ilgili açıklamaları vardır. Spirulina üzerine yapılmış birçok pozitif bilimsel çalışma mevcuttur. NASA astronot besini olarak Spirulina kullanmaktadır. BM Afrika’da açlıkla mücadelede Spirulina kullanmaktadır. Ekibimizin yaptığı bilimsel çalışmalar ve uluslararası yapılan bilimsel yayınları da ülkemize kazandırmaya devam etmekteyiz.
Önemi
- Doğadaki en zengin ve yüksek oranda protein içeren doğal bir besin kaynağıdır.
- Doğadaki en zengin E vitamini kanyağıdır.
- Doğadaki en zengin beta-karoten (provitamin A) kaynağıdır.
- Yüksek oranda fikosiyanin ve GLA içerir.
- En yüksek oranda klorofile sahip yeşil sebzelerden 22 kat fazla klorofil içerir.
- Doğadaki en zengin B12 kaynağıdır.
- Omega3 ve Omega6 yağ asitleri içermektedir.
- Ispanaktan 58 kat fazla organik demir içerir.
- Ağırlığının %1'ini en önemli doymamış yağ asidi olan GLA oluşturur.
- Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarından biridir.
Faydaları
- Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde,
- Protein, vitamin ve mineral eksiğinin giderilmesinde,
- Enerji ihtiyacının karşılanmasında,
- Yorgunluk ve stresin vücuttan uzaklaştırılmasında,
- Böbrek ve karaciğer toksisitesinin azaltılmasında,
- Yaşlanma etkilerinin geciktirilmesinde,
- Radyasyonun vücuttan uzaklaştırılmasında,
- Tansiyonun dengelenmesinde,
- Cilt problemlerinin giderilmesinde,
- Derideki gözenekleri açarak cildi rahatlatmaya,
- Önemli miktarda vitamin E içermektedir ve güçlü antioksidan özelliği vardır.
- Cildi ve saçı beslemeye ve canlandırmaya,
- Vücut üzerinde rahatlatıcı etki yapmaya, düzenli kullanımında kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olmaya,
- Kolesterol ve şekerin normal seviyede tutulmasına yardımc olan muhteşem bir doğal besindir.
Burak UĞURLU
Yorumlar
Yorum Gönder