Laktoz İntoleransı

Laktoz süt şekerine yani sütün kendi içindeki şekere denir. Laktoz bağırsaklarımızdan salgılanan laktaz enzimi sayesinde sindirilir. Laktoz inteloransı, laktozun yeterince sindirilemeyip bağırsaklarda sorun oluşturmasına denir. Tüm dünyada en sık görülen sindirim rahatsızlıklarından biridir. Dünyadaki her 10 insandan birinin sütü sindiremediği sanılmaktadır. Hastalığın belirtileri, gaz, fazlalığı, ishal, karın ağrısı ve kramplardır. Doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Doğuştan gelen laktoz intoleransı olan bireylerin beslenmelerinde laktoz bulunmamalıdır. Sonradan oluşan laktoz intoleransı, laktozu sindirmemizi sağlayan laktaz enziminin bir takım etkenlerden ötürü azalması sonucu oluşur. Kişinin şikâyetlerinin ölçüsüne göre günlük beslenmesinde bir miktar süt ürünü bulunabilir.

Süt ürünleri Sporcuların en çok tükettiği besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünlerini tüketirken karşılaştıkları bu tür rahatsızlıkları iyi gözlemlemeleri, şikayetleri çoksa ve geçmiyorsa laktozdan uzak durmaları gerekir. Bu tarz şikayeti olan sporcular üretim esnasında özel işlemlerden geçirilmiş, bu tarz rahatsızlıklara neden olmayan saf her türlü ağırlıktan arındırılmış hidrolize ve izole protein tozları kullanılabilirler.

Laktoz intoleransı düşük bireyler laktoz içermeyen süt, sert beyaz peynir (laktozu çok düşüktür), kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünleri düşük laktoz oranıyla sizi rahatsız etmeyecektir deneyin.

Spor yapmayan bireyler ve özellikle sporcular için önem taşıyan kalsiyum eksikliği yaşayabilirsiniz. Dışarıdan destek almanız faydalı olabilir. Hastanede laktoz intolerans testi yaptırabilirsiniz. Bu test açlık kan şekeri ölçtürerek başlar, ölçümden sonra laktoz içeren bir sıvı içilir. Birkaç kez ara ara kan şekeri ölçümü yapılır. Kan şekeri seviyesi 20 mg’mın altında bir artış gösterirse sizde laktoz intoleransı var demektir. Soluk testi: Laktoz içeren bir sıvı içirerek nefesinizdeki hidrojen gazının ölçümü yapılır.

Nasıl Tedavi Edilir.

Süt ve süt ürünlerinin günlük beslenmenizden çıkarılması ya da çok aza indirilmesi fayda sağlayacaktır. Fermente süt ürünleri, kefir, yoğurt, keçi peyniri ve diğer peynir türlerini az miktarda beslenmenize ekleyerek semptomlar gözlemlenmeli, bir sorun çıkmıyorsa tolere edilir miktarlarda beslenmenize eklenmelidir. Laktoz içerebilecek gıdalara dikkat edilmelidir. Ekmek fırın ürünleri, soslar, hazır çorbalar, kahvaltılık tahıllar, bisküvi ve gofret gibi gıdalara dikkat edilmelidir. İçeriğinde süt tozu, peynir altı suyu gibi ibareler içeren ürünler laktoz içerir. Bu noktalara dikkat ederek beslenmeniz kaçınılmazdır.

Burak UĞURLU 
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com

Yorumlar