Tarçın çok uzun yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılmaktadır ve geçmişte baharat yolu vasıtasıyla batıya gönderilen tarçının artık pek çok yerde üretilebildiği de bir gerçek. Tarçına olan yüksek talep elbette boşuna değil ve hem özellikle tatlılarda sağladığı hoş aroma, hem de bazı ülkelerin mutfaklarında kullanılan yapısı sayesinde sağlığa da oldukça faydalı bir yapı oluşturmaktadır. Son yıllarda çayının yapılması da popüler kullanım şekilleri arasında yer almaktadır ve böylece tarçının hayatlarımızdaki önemi giderek artmaktadır. Dilerseniz lafı çok uzatmadan tarçının faydalarına ve nadiren de olsa ortaya çıkabilen zararlarına bir göz atalım.
Tarçının en sık rastlanılan kullanım alanları arasında kan şekerinin ve kolesterolün kontrol altında tutulabilmesi için tüketimi gelmektedir. Zira yapılan araştırmalar hem kan şekeri sorunları hem de kolesterol sorunları yaşayanların belli miktarlarda tarçın tüketmeleri durumunda her iki değerinde de düşüş yaşadıkları görülmüştür. Elbette kan şekeri hali hazırda düşük olanların bu konuda dikkatli olması yerinde olacaktır. Zira tarçın kan şekerini dengelemek değil düşürmek için kullanılmaktadır ve düşüş sorunu olanların daha fazla kullanması sorunlara neden olacaktır.
Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına sahip olanların sık sık yaşadıkları damar tıkanmasına karşı oldukça etkili bir araç olabilen tarçın, kanın pıhtılaşmasını önleyen yapısı sayesinde damarları tıkama ihtimali olan kan hücrelerinin önünü alır ve dolayısıyla can kayıplarını önlemekte güvenle kullanılabilmektedir. Eğer kararında kullanılırsa pek çok kalp damar rahatsızlığında kullanılabilen tarçının aynı zamanda iltihapların önlenmesinde de etkili olabildiği görülmüştür.
Bu genel ve bilinen etkilerin yanında pek çok baharatta da karşılaştığımız gibi hem hafızanın daha iyi yönetilmesini sağlayan hem de sinir hastalıklarında sakinleştirici bir görev üstlenen tarçının elbette bu konuda biraz daha araştırılmaya ihtiyacı var. Ancak geçmişteki nesillerin sık sık tarçını bu amaçlar için kullanmaları, bizleri tarçının değeri konusunda oldukça bilgilendirmektedir.
Bakterilere karşı savaşta da kullanılabilecek olan tarçın, antioksidan özelliği gösteren yapısı sayesinde özellikle sürekli olarak zarar verici maddelerle karşılaşan vücudumuzu korumanın yollarından birisini oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenme uzmanları da sık sık tarçın kullanımını gündeme getirmektedirler.
Elbette tarçının orantısız kullanımında karşılaşılabilecek zararları da mevcuttur. Bunlar arasında kan şekerinin fazla düşmesi, kabızlık ve bazı durumlarda karaciğer yetmezlikleri gibi olumsuzluklar yer almaktadır. Bu tip rahatsızlıklara sahip olanların doktorlarına danışmaları ve hamilelerin de uzmanların görüşü olmadan tarçın tüketmemelerini öneriyoruz.
Burak UĞURLU
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com
Tarçının en sık rastlanılan kullanım alanları arasında kan şekerinin ve kolesterolün kontrol altında tutulabilmesi için tüketimi gelmektedir. Zira yapılan araştırmalar hem kan şekeri sorunları hem de kolesterol sorunları yaşayanların belli miktarlarda tarçın tüketmeleri durumunda her iki değerinde de düşüş yaşadıkları görülmüştür. Elbette kan şekeri hali hazırda düşük olanların bu konuda dikkatli olması yerinde olacaktır. Zira tarçın kan şekerini dengelemek değil düşürmek için kullanılmaktadır ve düşüş sorunu olanların daha fazla kullanması sorunlara neden olacaktır.
Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına sahip olanların sık sık yaşadıkları damar tıkanmasına karşı oldukça etkili bir araç olabilen tarçın, kanın pıhtılaşmasını önleyen yapısı sayesinde damarları tıkama ihtimali olan kan hücrelerinin önünü alır ve dolayısıyla can kayıplarını önlemekte güvenle kullanılabilmektedir. Eğer kararında kullanılırsa pek çok kalp damar rahatsızlığında kullanılabilen tarçının aynı zamanda iltihapların önlenmesinde de etkili olabildiği görülmüştür.
Bu genel ve bilinen etkilerin yanında pek çok baharatta da karşılaştığımız gibi hem hafızanın daha iyi yönetilmesini sağlayan hem de sinir hastalıklarında sakinleştirici bir görev üstlenen tarçının elbette bu konuda biraz daha araştırılmaya ihtiyacı var. Ancak geçmişteki nesillerin sık sık tarçını bu amaçlar için kullanmaları, bizleri tarçının değeri konusunda oldukça bilgilendirmektedir.
Bakterilere karşı savaşta da kullanılabilecek olan tarçın, antioksidan özelliği gösteren yapısı sayesinde özellikle sürekli olarak zarar verici maddelerle karşılaşan vücudumuzu korumanın yollarından birisini oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenme uzmanları da sık sık tarçın kullanımını gündeme getirmektedirler.
Elbette tarçının orantısız kullanımında karşılaşılabilecek zararları da mevcuttur. Bunlar arasında kan şekerinin fazla düşmesi, kabızlık ve bazı durumlarda karaciğer yetmezlikleri gibi olumsuzluklar yer almaktadır. Bu tip rahatsızlıklara sahip olanların doktorlarına danışmaları ve hamilelerin de uzmanların görüşü olmadan tarçın tüketmemelerini öneriyoruz.
Burak UĞURLU
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com
Yorumlar
Yorum Gönder