L Karnitin nedir : L- Carnitine, vücudumuza giren besinlerin enerjiye
çevrilmesinde önemli rol oynayan bir besin maddesidir. Esas olarak yağ
asitlerinin enerjiye dönüştürülmesinde görev alan esansiyel bir
elementtir. En önemli görevi; hücre içinde yağ asitlerini mitokondiriye
taşıyarak kalp ve iskelet kasları için gerekli olan enerjinin
sağlanmasında yardımcı olmaktır.
L-Carnitine vücutta oynadığı rol dolayısıyla vitaminlere benzetilse de vücudumuzda da düşük miktarda üretilebildiği için vitaminler sınıfında yer almamaktadır. L-Carnitine içinde bir asit ve bir amino grubu bulunduran doğal bir aminoasit sayılabilir. Ama protein sentezlemede rolü olmadığından aminoasit denmez. L-Carnitin lerin görevi yağ taneciklerini kas hücresi zarından kolayca geçirerek yağın yandığı ve enerjiye dönüştüğü hücre enerji santraline taşımaktır. L-Carnitine yağın yakılmak üzere mitokondri denilen fabrika benzeri yapıya atılmasını sağlar ve yağlar bu fabrika benzeri yapıda yakılırlar.
L’Carnitine 1905 yılında iki Rus bilim adamı (Gulewitcsh ve Krimberg) tarafından kas dokudan izole edilen bir bileşik olarak keşfedilmiştir ve bu keşiften sonra, latince et anlamına gelen “carnis” ismi verilmiştir. 1927 yılında L’carnitinein kimyasal yapısı onaylanmıştır. 1935 yılında, Leipzig Üniversitesi’nden Prof. Dr. Strack L’carnitine hakkında ilk makaleyi yayımlamış ve yıllarca süren L’carnitinein fizyolojik fonksiyonları ile ilgili araştırmaların temelini oluşturmuştur.
Karnitin özellikle kuzu eti, balık, yağsız süt ve süt ürünlerinde bulunur. L Karnitin vücutta da doğal olarak üretilen bir maddedir. Günde 15 mg kadarı karaciğer, böbrekler ve beyinde üretilir, ayrıca besinler ile dengeli bir beslenmede günde ortalama 30 mg alınır. Vücuttaki sabit karnitin miktarı 20-25 gr. dır. Karnitin kaslarda, kalpte, beyinde ve spermlerde depolanır. İdrar aracılığı ile günde 20 mg kadar karnitin dışarı atılır.
Karnitin kas hücresinde daima yeterli miktarda bulunur, yani karnitin azalması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. İdrar yoluyla atılan Karnitin oranından çok daha fazlası besin yoluyla alınır. Ayrıca vücut fazla carnitini de depolar. Sağlıklı bir vücutta (ki buna profesyonel sporcular da dahil) karnitin eksiği olmaz, her zaman yeterli miktarda karnitin vardır. Ağız yoluyla alınan karnitin kas hücrelerine ulaşmaz direk kana karışır. Ağızdan karnitin alınınca sadece kandaki karnitin oranı yükselir, bu karnitin kaslara ulaşmaz ve idrar ile vücuttan atılır.
Burak UĞURLU
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com
L-Carnitine vücutta oynadığı rol dolayısıyla vitaminlere benzetilse de vücudumuzda da düşük miktarda üretilebildiği için vitaminler sınıfında yer almamaktadır. L-Carnitine içinde bir asit ve bir amino grubu bulunduran doğal bir aminoasit sayılabilir. Ama protein sentezlemede rolü olmadığından aminoasit denmez. L-Carnitin lerin görevi yağ taneciklerini kas hücresi zarından kolayca geçirerek yağın yandığı ve enerjiye dönüştüğü hücre enerji santraline taşımaktır. L-Carnitine yağın yakılmak üzere mitokondri denilen fabrika benzeri yapıya atılmasını sağlar ve yağlar bu fabrika benzeri yapıda yakılırlar.
L’Carnitine 1905 yılında iki Rus bilim adamı (Gulewitcsh ve Krimberg) tarafından kas dokudan izole edilen bir bileşik olarak keşfedilmiştir ve bu keşiften sonra, latince et anlamına gelen “carnis” ismi verilmiştir. 1927 yılında L’carnitinein kimyasal yapısı onaylanmıştır. 1935 yılında, Leipzig Üniversitesi’nden Prof. Dr. Strack L’carnitine hakkında ilk makaleyi yayımlamış ve yıllarca süren L’carnitinein fizyolojik fonksiyonları ile ilgili araştırmaların temelini oluşturmuştur.
Karnitin özellikle kuzu eti, balık, yağsız süt ve süt ürünlerinde bulunur. L Karnitin vücutta da doğal olarak üretilen bir maddedir. Günde 15 mg kadarı karaciğer, böbrekler ve beyinde üretilir, ayrıca besinler ile dengeli bir beslenmede günde ortalama 30 mg alınır. Vücuttaki sabit karnitin miktarı 20-25 gr. dır. Karnitin kaslarda, kalpte, beyinde ve spermlerde depolanır. İdrar aracılığı ile günde 20 mg kadar karnitin dışarı atılır.
Karnitin kas hücresinde daima yeterli miktarda bulunur, yani karnitin azalması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. İdrar yoluyla atılan Karnitin oranından çok daha fazlası besin yoluyla alınır. Ayrıca vücut fazla carnitini de depolar. Sağlıklı bir vücutta (ki buna profesyonel sporcular da dahil) karnitin eksiği olmaz, her zaman yeterli miktarda karnitin vardır. Ağız yoluyla alınan karnitin kas hücrelerine ulaşmaz direk kana karışır. Ağızdan karnitin alınınca sadece kandaki karnitin oranı yükselir, bu karnitin kaslara ulaşmaz ve idrar ile vücuttan atılır.
Burak UĞURLU
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com
Yorumlar
Yorum Gönder