Küçük ara öğünlerle göbek bölgesi yağlanmalardan kurtulun

Açlık hissi olmadan kilo vermek ve verilen kiloları tekrardan geri almamak için basit ama en etkili kurallardan birisi “ara öğün” yapmaktır. Ayrıca sağlıklı ve düzenli ara öğün yapma alışkanlığı, göbek bölgesindeki yağlanmanın en büyük düşmanı olduğu gibi genel olarak vücut yağ oranının azalmasında da etkilidir.

NEDEN ARA ÖĞÜN YAPMALIYIM?

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin altın kurallarından birisi “ARA ÖĞÜN” yapmaktır. Ana öğünler genelde atlanmaz ama ara öğünler hep unutulur veya yapmak istenmemektedir. Ana öğün yapıldıktan 2,5-3 saat sonra mide boşalmaktadır ve karnımız acıkmaya başlar bu yüzden önümüze ne gelirse miktarına ve türüne bakmadan tüketmeye başlarız. Halbuki midemiz tamamen boşalmadan yapılan küçük ara öğünler (100-150 kalorilik) hem iştahımızı baskılar hem de kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olacaktır.

Ara öğün yapmaktaki amaç;

1- 2,5 - 3 saat arayla beslenmek açlık hissi duymadan kalıcı kilo kaybını sağlar

2- Kan şekerimizi dengede tutup erken acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemektir.

3- Sık sık beslenmek alışkanlık haline gelecek ve buna bağlı olarak metabolizma hızı da artacaktır. Metabolizma hızının artmasıyla hem kilo kaybı hızlanacak hem de en çok sorun ettiğimiz göbek bölgesindeki yağlanmalardan da kurtulmuş olacağız. Unutmamalıyız ki “sağlıklı ara öğün alışkanlığı göbek bölgesinde yağlanmanın da en büyük düşmanıdır!”

Ayrıca mide - barsak problemi yaşayanlar, yemeklerden sonra gaz-şişkinlik sorunu olanlar için de ara öğün yapmak önemlidir. Çünkü hızlı yemek yeme ve çiğnemeden yutma alışkanları kaybolduğu için yemeklerden sonra ki problemler de azalacaktır. Bu problemleri daha da aza indirgemek içinse ara öğünlerde ki tercihimizi lifli gıdalardan yana kullanmak barsak sağlığınızı kontrol altına alır hem de lif içeriği yüksek besinlerin mide de daha uzun süre kalmalarından dolayı kendinizi daha uzun süreli tok hissedeceksiniz.

ARA ÖĞÜN YAPARKEN KİLO ALMAYIN!

Ara öğün yaparken abur cuburdan, yağlı ve kalorisi yüksek besinlerden kaçınarak ara öğünün tüketim miktarına ve kalorisine dikkat ederek metabolizmamızı ateşlemeliyiz. Aynı zamanda gereğinden fazla miktarda tüketilen her besinin vücutta yağa dönüşeceğini unutmamalıyız.

Ara öğünlerde özellikle lifli besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Çünkü lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan daha uzun süre tok tutarlar. Özellikle kabuğu ile birlikte tüketilebilen meyveler, sebzeler, tam tahıl ürünleri, lifli besinler arasına girmektedir.

Ayrıca piyasada “LIGHT” adı altındaki ürünlerin tüketimine de dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde bu tür ürünler kalorisi az olduğundan tercih edilebilir ama 'nasıl olsa light, kalorisi daha az' diye bir oturuşta 1-2 paket bitirmenin size yarardan çok zararı olacaktır.

Ara öğünlerde tüketeceğiniz besinlerde farklılık yaratabilirsiniz.

İşte size 60-150 kalorilik sağlıklı ara öğün alternatifleri:

1- Yarım paket diyet biskuvi + 1 su bardağı light süt
2- 1 ince dilim ekmek + 1 ince dilim peynir + şekersiz çay
3- 3 adet grisini + 1 su bardağı ayran
4- 4 adet kuru kayısı + 8 adet badem veya 2 adet ceviz
5- 1 küçük boy elma
6- 1 kutu meyveli yoğurt + 10-15 adet fındık
7- Tam buğday ekmeği ile hazırlanmış beyaz peynirli tost + söğüş sebze
8- Mevsim sebzelerinden oluşan peynirli salata + 1 ince dilim ekmek + 1 su bardağı ayran
9- 1-2 top light dondurma (haftanın belirli gün ve belirli ara öğünlerde)
10- 2-3 yemek kaşığı yulaf gevreği + 1 su bardağı light süt
11- 1 çay bardağı leblebi + 1 su bardağı ayran

Haftada 1 kez olmak kaydıyla 1 ara öğünde 1 porsiyon muhallebi, sütlaç, kazandibi, krem karamel gibi hafif sütlü tatlılar, kaymaksız olmak koşuluyla meyve tatlıları, 2 top light dondurma 30 gram (2 parmak büyüklüğünde) bitter çikolata tüketilebilir.

Kaynak : Sağlık Afiyet

Burak UĞURLU 
Personal Trainer / Kişisel Antrenör
www.buraksports.com

Yorumlar